» Skip to content

Dingwall, Skotland

Dingwalls tingsted menes at have ligget ved Cromarties Mindepark, hvor der nu er parkeringsplads.

Man ved imidlertid ikke ret meget om et tingsted her, det er kun stednavnet, der antyder, at tinget overhovedet har eksisteret. Forskere formodede, at byen var bygget oven på tingstedet, og at kun en fremtidig arkæologisk tilfældighed kunne føre til, at man fandt stedet. Sagaerne nævner ikke et ting i Dingwall eller noget andet sted i Nordskotland. Dette mysterium underbygges også af det faktum, at der er meget få historiske og arkæologiske tegn på nordiske- eller vikingebosættelser i området, selv om der er et stort antal nordiske stednavne i regionen.

Lokale overleveringer antyder, at der har været holdt ting ved østskråningen af Gallows Hill, cirka 600 m vest for det sted, hvor byen lå i middelalderen.  Nyere forskning har imidlertid fundet frem til, at den reelle placering er den høj, hvorpå Cromartie Mindesmærket nu står. Stedet har mange typiske træk, der normalt forbindes med tingsteder. Marken op til højen (her ligger nu en benzinstation) kunne være samlingssted for dem, der kom for at deltage i tinget. Stedet har forbindelse til den nærliggende kirke, og Gallows Hill kunne have været det sted, hvor henrettelser fandt sted i den nordiske periode og frem.

Omkring 1710, rejste Sir George Mackenzie, den første jarl af Cromartie, en stor obelisk på toppen af tinghøjen. Da han døde i 1774, blev han begravet ved siden af obelisken, en handling, der har sikret, at højen er blevet bevaret for eftertiden. I 1917 begyndte obelisken at hælde så faretruende, at den måtte fjernes, og i 1923 blev den erstattet af en mindre kopi, der ses i dag. I 1947 blev en stor del af højen jævnet ud for at give plads til en parkeringsplads. I dag er kun den midterste del af højen tilbage, stedet, hvor jarlen ligger begravet.

Genopdagelsen af Dingwalls Tingsted

Ground penetrating radar survey revealed evidence of a possible ditch running around the mound © Dr Oliver O’GradyI mange år har tinget i Dingwall været en gåde for historikere og arkæologer. Men for nylig har medlemmer af Dingwalls Historiske Forening været i stand til at løse gåden om selve placeringen. Svaret lå i tre dokumenter, der, da de blev kombineret, kunne afsløre placeringen af Dingwalls forsvundne ting. Det første dokument fra 1503, oplyser at James, hertugen af Ross, afhændede al sin jord i Ross, undtagen tinghøjen i Dingwall. Besiddelsen af tinghøjen var nok til, at han kunne beholde titlen som hertug af Ross, altså et bevis på tingstedets betydning. Ifølge dokumentet lå tinghøjen lige op til byen, og ikke noget udenfor byen, som man ellers altid havde antaget. Det næste dokument fra 1672, var Jarlen af Cromartie’s skøde på et mindre stykke land i Dingwall, kendt som Hillyard. Tinghøje blev oftest blot refereret til som en høj, og dette dokument bekræfter denne sammenhæng, idet den beskriver ejendommen som tinghøjen i Dingwall. Den sidste brik i puslespillet fandtes i et ejendomsregister fra 18. århundrede, der har registreret, at Hillyard eller Yardhill er ”nu begravlelses plads for familien Cromartie”, i vore dage kendt som Cromartie parkeringsplads.

Denne sammenhæng har gjort det muligt, for først gang overhovedet, at gennemføre arkæologiske undersøgelser på tingstedet i Dingwall.Dr Oliver O’Grady and members of the Dingwall History Society survey the Cromartie Car Park © Dingwall History Society I 2011 undersøgte man parkeringspladsen med en jordradar GPR. Resultaterne begynder nu at kaste lys over stedets fascinerende fortid. De viser højens oprindelige omfang samt noget, der kunne se ud som en stor voldgrav, der går hele vejen rundt om stedet fra den gamle kystlinje, og der er muligvis også adgang fra sydvest. Som det er tilfældet ved Tynwald Hill på øen Man, ser det ud til, at tingstedet i Dingwall har haft nær forbindelse til den nærliggende kirke.  En konstruktion, der kan have været en bro eller dæmning over voldgraven, ses ved kirkens nordvest mur, og det ser også ud til at en nu begravet vejbane går under Church Street og forbinder kirken og tinghøjen.

Andre bemærkelsesværdige fund er et muligt præhistorisk monument under gravhøjen, og der er endda tegn på en victoriansk udgravning, udført for at lokalisere, hvor George, jarlen af Cromartie, lå begravet. Disse resultater er kun de allerførste pirrende glimt ind i historien om Dingwalls tingsted. Fremtidige undersøgelser og udgravninger vil afsløre mere om dets historie, og der er planer om at åbne et kulturcenter på stedet for at kunne fortælle hele historien.

Hvad findes i nærheden

Dingwall High Street featuring Dingwall Town House and the historic tollbooth towerDingwall

Dingwall er en markedsby med en lang og righoldig historie, der går tilbage til tiden før nordboernes bosættelse. Dingwall ligger inderst i Cromarty Firth og fik status som kongelig købstad i 1226. Byen og oplandet emmer af historie. Dingwall var hovedby i Rossshire og har været center for handel, administration og retsvæsen lige siden den nordiske periode, og er stadig hovedbyen for distriktets aktiviteter. Det er utrolig nemt at komme til byen med bil, tog, bus eller på cykel, det har faktisk aldrig været nemmere at besøge Dingwall.

Benyt dig af det udmærkede udbud af kultur- og fritidsfaciliteter. Fra det dygtige, lokalkendte personale på byens museum (der holder til i det gamle rådhus) til et bredt udvalg af caféer og forretninger, og den lette adkomst til et fantastisk opland med fjeldvandring og mountain-cykelstier. Dingwall er en fin base, hvorfra man kan opleve mange spændende og varierede attraktioner.

www.dingwall.org.uk

http://www.highland.gov.uk/yourcouncil/yourward/ward09/

Colourful planters brighten up Dingwall High StreetDrovers Exhibition (Dingwall & Highlands Marts)

Highlands Livestock Heritage Society’s kvægdriver udstilling kortlægger den meget spændende historie om kvægdrivning i det skotske højland. Udstillingen, der blev åbnet af Prinsesse Anne i juli 2008, er meget omfattende, og indeholder også et arkiv om kvægdriverne, både elektronisk og i trykt form. På udstillingen har man på store plancher illustreret den periode, hvor kvægdriverne drev deres køer og får over enorme afstande tværs gennem højlandet for at nå markederne.

http://www.dingwallmart.com.uk/HLS/hlsindex.htm

Strathpeffer

Omkring 8 km fra Dingwall ligger denne unikke victorianske spaby, stolt af sin enestående arkitektur, såvel som af sit Highland Museum of Childhood, der ligger på den tidligere jernbanestations perroner. Spændende gåture i byen inkluderer den pictiske ørne-sten og en stor cirkelformet sten labyrint.

www.strathpeffervillage.org.uk

Turistinformation

Hvordan rejser man hertil

Dingwall er let at komme til med bil, tog og fly. Der er en jernbanestation og regelmæssig forbindelse til Inverness. Derfra er der gode forbindelser til resten af Skotland og til London. Fra lufthavnen i Inverness er der flyforbindelser til flere destinationer, og der er regelmæssig busforbindelse fra lufthavnen og ind til byen. Der er også regelmæssig busforbindelse mellem Inverness og Dingwall.

Location

Contact Info

NAVNET STAMMER FRA/BETYDER

Oldnordisk þingvöllr: område/mark, hvor man holdt ting

Projekt finansiering