» Skip to content

Tingwall, Orkney

Orkneys tidlige tingsteder

Tingstederne på Orkneyøerne er lidt af et mysterium. Der findes meget få oplysninger om dem, og det, vi ved, stammer mest fra sagaerne, folklore og delvis fra gamle kilder.

Dingieshowe © Frank Bradford Dingieshowe © Frank BradfordZoom Orkney Saga refererer mange gange til tingmøder på Orkneyøerne. Disse møder drejer sig ofte om rådslagning mellem de rådende mænd i området eller om at afgøre uoverensstemmelser mellem jarlerne. Tingsamlingerne fandt som oftest sted om foråret og efteråret, og selv om placeringerne ikke altid er nævnt, synes det som om, de oftest har fundet sted på den største ø, Mainland.

I vore dage er der to stednavne, der viser til tingsteder. Tingwall ligger på Vestmainland på grænsen mellem sognene Rendall og Evie, mens Dingishowe ligger på Østmainland på grænsen mellem Deerness og St. Andrews.

Ved Tingwall har vikingerne formodentlig brugt den græsklædte ruin af en broch (et cirkulært tårnlignende bygningsværk, der stammer fra jernalderen) til tingsamling. Det er en stor høj med trappeprofil, der stadig kan ses på vej til færgeterminalen. Det er  en strategisk velvalgt placering med udsigt mod Rousay, Wyre og Egilsay, hvor vikinge- sørøveren Sweyn Asleifsson boede i det 12. århundrede.

Ved Dingishowe har man også benyttet sig af et tidligere forhistorisk monument. Engang omkring år 300 f.Kr. blev der bygget en broch ovenpå en 3000 år ældre bosættelse fra den yngre stenalder. Langt senere blev resterne af brochen brugt som tingsted. Ifølge lokale overleveringer er en heks blevet brændt ved Dingishowe, og hendes kranie er ofte dukket op på strandene omkring Dingieshowe.

Andre forhistoriske steder har været forbundet med oprettelse af og ophævelse af lovmæssige aftaler. Den største samling af runesten i hele Storbritannien er fundet inde i Maeshowe, en gravhøj fra den yngre stenalder, der er optaget på Unescos World Heritage liste. Det vides ikke, om Maeshowe er blevet brugt som tingsted, men voldene omkring højen, kan have dannet et ideelt afgrænset område. Der knyttede sig et sagn til den nærliggende kirke i Stenness, ifølge hvilket man kunne ophæve en juridisk aftale, der var indgået ved et håndslag gennem hullet i Odins Sten, denne aftale kunne ophæves, hvis man gik igennem kirken.

Kirkwall og St. Magnus domkirken

St Magnus Cathedral © Frank Bradford St Magnus Cathedral © Frank BradfordZoom Kirkwall blev det administrative centrum for Orkney i det 12. århundrede. Orkney Saga fortæller om flere ting møder, der finder sted i byen, bl.a. også i St. Magnus domkirke.

Domkirken havde stor betydning, både som et kirkeligt og juridisk center. Skriftlige kilder nævner, at den er blevet brugt som retslokale og markedsplads, dette underbygges af flere besynderlige funktioner inde i kirken. Her findes bøddelens stige, korsbjælken fra galgen og endda et fængsel. Dette blev kaldt Marwicks Hul, her blev de kriminelle indespærret, inden de blev dømt og hængt. Domkirken lå tæt ved Market Cross, hvor de dømte blev brændt på bålet. Det oprindelige kors ses nu i nordarmen i domkirken, mens en kopi af korset står på græsplænen udenfor kirken.

Stednavne fortæller også noget om Orkneys tidlige retssystem. Galger og kvælningspæle fandtes nær domkirken ved Gallows Ha’, på toppen af Clay Loan. Lokal overlevering fortæller, at Thieves Holm (tyvenes ø) ved indsejlingen til bugten, engang var hjemsted for forviste tyve og hekse. Man mener også, at det man kaldte Parliament Close (nu Albert Street 6), engang har været et tingsted, og at der har ligget et tinghus i nærheden.

Turistinformation

Besøg Orkney

Orkney er en øgruppe, der består af cirka 70 øer og skær, beliggende 10 km nordøst for Skotlands nordspids. Øerne kan prale med et smukt bølgende landskab med grønne marker, dramatiske kyster, fantastisk dyreliv og en ubegribelig rig historie og arkæologi.

Maeshowe © Frank Bradford Maeshowe © Frank BradfordZoom Orkney har været beboet i mere end 6000 år. Vestmainland er et af Europas rigeste neolitiske landskaber. Kendt som Hjertet i det Neolitiske Orkney, fik egnen Verdens Kulturarv status i 1999, i erkendelse af, at disse bopladser er på højde med Egyptens pyramider. Som centrum for al denne rigdom står Ring of Brodgar, bygget omkring 2500-2000 år f.Kr. Denne imponerende stencirkel, omgivet af volde og voldgrave, bestod oprindeligt af 60 sten, og de 27 står der endnu i vore dage. I nærheden er de vældige Stones of Stenness, Scara Brae en imponerende flot bevaret forhistorisk landsby, og Maeshowe, en af Europas kendteste gravhøje. Udgravninger i Ness of Brodgar kaster fortsat nyt lys over dette magiske landskab.

Da vikingerne kom til Orkney, efterlod de sig andet end deres sagaer. Mange stednavne har nordisk oprindelse, og man kan stadig høre den indflydelse sproget har haft på den dialekt, der tales i vore dage. Vikingeskatte, som dem, der er fundet i Skaill, Sandwick og Scar Boat Burial, viser os, hvor rig og sammensat deres kultur var.

Orkney spillede en afgørende rolle I begge verdenskrigene.  Den engelske Grand Fleet brugt den store naturlige havn i Scapa Flow som den nordlige base under Første Verdenskrig. Man kan også se arv fra Anden Verdenskrig, bl.a andet ved at køre ad Churchill barriers, dæmninger, der forbinder Mainland med South Islands. Dæmningerne blev bygget af italienske krigsfanger, der var stationeret på øerne Burray og Lambholm. Arven efter dem er det Italienske Kapel, Orkneys med besøgte turist attraktion.

The Ring of Brodgar stands in the Heart of Neolithic Orkney  © Frank Bradford The Ring of Brodgar stands in the Heart of Neolithic Orkney © Frank BradfordZoom Den kongelige købstad, Kirkwall, er hovedstad og administrativt center i Orkney. Her er nok at se på, forretninger, spisesteder og overnatninger inde i byen. Orkney Museum i Tankerness House (www.orkney.gov.uk/Service-Directory/S/orkney-museum.htm), et spændende laird’s byhus. Her er udstillinger der fortæller om Orkneys 5500 års historie fra den yngre stenalder til moderne samfundshistorie. Overfor St. Magnus Domkirke er biskoppens og jarlens paladser (www.historic-scotland.gov.uk) to af de fineste eksempler på skotsk arkitektur. Hvorfor ikke også besøge Highland Park, Storbritanniens nordligste destilleri, eller få tid til et besøg på Orkneys Radio Museum (www.orkneywirelessmuseum,org.uk), der bl.a. fortæller om de tidlige private radioapparater og om krigstidens kommunikationsudstyr i Orkney.

Den hyggelige by Stromness er Orkneys næststørste by. Det prisbelønnede Pier Art Centre ligger midt i hovedgaden (www.pierartscentre.com), og museet giver et udmærket billede af Orkneys maritime historie. (www.orkneycommunities.co.uk/stromnessmuseum)

Hvordan rejser man hertil

Orkney er let tilgængeligt med fly (www.flybe.com) og med skib enten fra Aberdeen eller Scrabster (www.northlinkferries.co.uk), fra Gill’s Bay (www.pentlandferiers.co.uk) eller med passagerfærgen fra John O’Groats (www.jogferry.co.uk)

For information om de lokale færger, se www.orkney.ferries.co.uk

Location

Contact Info

St Magnus Cathedral
Custodian
Broad Street
Kirkwall
Orkney
KW15 1NX
Tel: 00 44 1856 874894

Visitor Information
Email: info@visitorkney.com

NAVNET STAMMER FRA/BETYDER

Oldnordisk þingvöllr: område/mark, hvor man holdt ting

Projekt finansiering