» Skip to content

Tingwall, Shetland

På det lille næs ved nordenden af Tingwall Loch, Tingaholm, lå det lokale tingsted for Shetland indtil slutningen af det 16. århundrede.

Tingwall Kirk © Davy Cooper Tingwall Kirk © Davy CooperZoom Skønt vi har skriftlige kilder fra 1307 og frem, der refererer til møder i Tingwall, findes den eneste reference til tingmøde på holmen i et brev dateret 1532. Man mener at embedsmændene har siddet omkring en utilhugget sten ude på holmen, mens de øvrige deltagere samledes på skråningen ved kirken. I dårligt vejr er tinget sikkert rykket ind i kirken.

Oprindelig var Tingaholm en lille ø, kun tilgængeligt ad nogle trædesten. I 1850erne blev vandstanden i søen sænket, og holmen blev landfast, som det ses nu. I 1774 blev stenene fjernet fra holmen for at skaffe mere græsningsareal, men trædestenene ud til holmen kan stadig ses.

I 1570erne flyttede jarlen, Robert Stewart, tinget til Scalloway, men det gamle tingsted blev dog brugt endnu engang, i 1577 da 700 shetlændere samledes for at indgive klage til den kongelige kommissær fra Edinburgh over den lokale foged, Lawrence Bruce.

Shetlands lokale ting

En hurtig gennemgang af sognenavne i Shetland viser, at et usædvanligt antal navne indeholder ordet “ting”. Hvert navn indikerer, at der engang har været holdt ting i området.

This site in Dale, Delting is believed locally to be the site of the Dale thing © Frank Bradford This site in Dale, Delting is believed locally to be the site of the Dale thing © Frank BradfordZoom De fleste navne refererer til kommuner, Aith i Aithsthing, Dale i Delting, Sand i Sandsting og Lunna i Lunnasting. Nogle af disse steder havde en sognekirke, og kan meget vel have været hjemsted for indflydelsesrige personer i middelalderen.

Andre “ting”navne findes i de ældste dokumenter, men bliver ikke brugt længere. Gnipnaþing forekommer i dokumenter dateret 1510 og 1682. Navnet betyder tinget på højen (oldnordisk gnipa – en høj stejl bakke) og mundtlige overleveringer antyder, at der vises til området omkring Neap i den nordøstlige del af Nesting. Nesting selv er også et ting-navn, der betyder tinget på næsset. Vi ved ikke, hvilket næs der henvises til, men det kan være det næs, hvor Neap ligger.

Þvætaþing og Rauðarþing forekommer begge i dokumenter fra 1321. Þvætaþing kan have ligget i Westside, i det område, hvor man finder en del navne med “twatt” (oldnordisk þveit – et græsbevokset stykke mellem klipper eller træer). Jakob Jakobsen, der forskede i stednavne, mente at Rauðarþing viser til et område i Northmavine, kendt som Rø. Det navn forekommer endnu i North Roe, det nordligste distrikt. Det er fornylig foreslået, at det i virkeligheden viser til tinget i Reafirth (oldnordisk Ræðarfyrða), det gamle navn for Mid Yell.

Local folklore tells us that the thing met at this promontory in Neap, Nesting © Frank Bradford Local folklore tells us that the thing met at this promontory in Neap, Nesting © Frank BradfordZoom Der findes et dokument om et ting, der har været samlet i Gardie i Mid Yell midsommer dag i 1538. Dette møde viser, hvor vigtige disse lokale tingsamlinger var. Ved nævnte lejlighed var lagmanden for Shetland tilstede sammen med dommere fra Yell og Unst, 12 meddommere og endda også en repræsentant for kongen.

Det er ikke kun vore ting-navne, der er forbundet med domstole. Navne med “herra” refererer til det, der ser ud til at være en ældre administrative inddeling, et herred. En gammel overlevering, der er nedskrevet i Fetlar i 1890, bekræfter, at øen engang har været inddelt i tre mindre distrikter, et af disse hedder i dag Herra. Hvert distrikt skal have haft sit eget ting. Der er også Herra-er i Yell, Lunnasting og Tingwall.

Hvad findes i nærheden

Tingwall Kirk

Udover at være mødestedet for Shetlands parlament, holdt domprovsten (the Archdeacon, den højeste gejstlige embedsmand i Shetland) også til i Tingwall. Den nuværende kirke er bygget i 1788, men man mener, der har været en kirke her siden 12. århundrede. Gravkammeret på kirkegården, menes at tilhøre denne ældre kirke.

Mordstenen

Tæt ved vejen ved den sydlige ende af Tingwallsøen står der en oprejst sten – en ”standing stone”. Det siges at være på dette sted, at Henry, Jarlen af Orkney, og hans mænd dræbt jarlens fætter Malise Sperra i 1389, sandsynligvis på grund af en magtkamp.

Scalloway Castle © Davy Cooper Scalloway Castle © Davy CooperZoom Scalloway

Den lille by Scalloway ligger godt 3 km fra Tingwall. Lokale faciliteter inkluderer forretninger, spisesteder, overnatning og toiletter.

Scalloway Castle

Slottet blev bygget ved tvangsarbejde i 1599 af jarlen, Patrick Stewart. I de sidste år, tinget fungerede (det blev flyttet fra Tingwall i begyndelsen af 1570-erne), blev det holdt i slottets store sal; det sidst møde, man kender til, fandt sted i 1608. Slottet, der nu står uden tag, var beboet i mindre end 100 år. Det hører nu ind under Historic Scotland og er åbent for offentlighed.

Scalloway Museum

Det tilhørende museum har en spændende udstilling om Norges “Shetland Bus” og dens helte, der brugte Scalloway som hemmelig base under Anden Verdenskrig.

Shetland Museum and Archives © Davy Cooper Shetland Museum and Archives © Davy CooperZoom Lerwick

Lerwick er Shetlands hovedstad og ligger kun 11 km fra Tingwall. Byens faciliteter omfatter forretninger, overnatningsmuligheder, spisesteder, postkontor, ATM, supermarkeder og turistinformation.

Shetland Museum and Archives

Dette fantastiske museum ligger i Lerwick og er selve porten ind til Shetlands historie og kultur. Her kombineres de mere end 3000 artefakts med stemmer og billeder fra arkiverne for at kunne guide den besøgende gennem mere end 6000 års historie fra øernes geologiske begyndelse til vore dage.

Turistinformation

Besøg Shetland

Lonely Planet har udnævnt Shetland til at være verdens bedste turistdestination. Shetland kan tilbyde et utroligt varieret dyreliv, fantastiske scenerier og en rig og levende kultur. Her er mere end 6000 års historie, 138 sandstrande og ca. 19 timers dagslys i sommermånederne. Shetland har noget for enhver smag.

Geologi

I 2010 fik Shetland Global Geopark status i erkendelse af øernes utrolige geologiske arv. Fra ældgammel havbund til udslukte vulkaner, næsten enhver geologisk proces, vi kender til, er repræsenteret her, og gør derved Shetland til et af de mest forskelligartede steder I Europa.

Mousa Broch, part of the Crucible of Iron Age Shetland © Davy Cooper Mousa Broch, part of the Crucible of Iron Age Shetland © Davy CooperZoom Arkæologi

Shetland kan prale med nogle internationalt vigtige kulturskatte. Tag en tur gennem 4000 år historie i Jarlshof, se Nordeuropas bedst bevarede jernalderlandsby i Old Scatness eller tag en bådtur ud til Mousa, og se verdens mest komplette 2000 år gamle broch. Shetlands fortid er tegnet ind i hver bakke fra forhistoriske huse og grave til vikingelanghuse, det er der alt sammen, og venter kun på at blive fundet.

Natur

Shetland er naturelskerens drøm. Se hvaler og oddere ud for kysterne, find sjældne arktiske planter, besøg de enorme kolonier med havfugle og hils på søpapegøjerne; over en million fugle vender hvert år tilbage til kysterne. Shetlands berømte mini pony ser man overalt, græssende ved vejkanten eller oppe i de lyngklædte bakker. Selv om det ser ud til, at de lever vildt, så er det den shetlandske husmand, der ejer og passer dem.

Kultur

Shetlands kultur er rig og forskelligartet. Vi har en lang fælles historie og forbindelse til Skandinavien, og man kan høre vor nordiske arv i den talte dialekt og i vore stednavne. Vores flag er en kombination af det skotske St. Andrews flag og det skandinaviske kors, og viser således vores forbindelse både til Skotland og Skandinavien. Øboerne er berømte for den musikalske arv, og for de dygtige musikere landet fostrer. Der afholdes flere musikfestivaler i løbet af året, deriblandt den verdensberømte Shetland Folk Festival. Der er også en årlig film og bog festival, og så er der selvfølgelig Up Helly Aa, Shetlands berømte ildfestival. Traditionelle erhverv – landbrug og fiskeri – er vigtige også i vore dage, men selv om mange traditionelle fremgangsmåder er blevet afløst af moderne teknologi, så kan man stadig se det gamle håndærk i brug nogle steder. Et andet berømt Shetlandsk produkt er strikvarer. Vor eksport af Fair Isle strikkevarer og Shetland Fine Lace bygger på landets fantastiske tradition.

Besøg Shetland

Det er let at rejse til Shetland med fly (www.flybe.com) eller med skib (www.northlinkferries.co.uk).

Lokale fly, færger og busser – www.zettrans.org.uk

Location

Contact Info

Promote Shetland
Shetland Museum & Archives
Hay's Dock
Lerwick
Shetland
ZE1 0WP

Tel: 00 44 1595 989898
Email: info@shetland.org

NAVNET STAMMER FRA/BETYDER

Oldnordisk þingvöllr: område/mark, hvor man holdt ting

Downloads

Projekt finansiering