» Skip to content

Tynwald Hill, Man

Tynwald i St. John er den ældgamle placering af tinget på Man, der har rødder helt tilbage til i hvert fald før år 1000 e.Kr.

Selve højen er en kunstig rund trappeformet høj, ca. 26 m i diameter nederst og 3,5 m høj i flere lag. Den tidligste historie stammer fra den seneste forhistoriske tid, hvor man aner de første tegn på et lokalt samlingspunkt. Senere får man et kongeligt center i den nærliggende Øvre Nebdal, dette gør at stedet får større betydning, og i begyndelsen af det andet årtusind bliver Tynwald brugt som nationalt tingsted.

Stedet er fortsat i funktion, og i 1979 fejrede man tusindåret for dets tusindårige funktion som parlament. Tynwald Court er nu flyttet til øens nuværende hovedstad, Douglas, hvor man mødes hver tredje tirsdag i måneden, og engang om året, den 5. juli, bliver den årlige ceremoni afholdt på Tynwald Hill. Denne dag er Manx nationaldag, og love, der er vedtaget i løbet af året, bliver proklameret herfra på både engelsk og manx gælisk.

Tynwald Hill er derfor et af de mest betydningsfulde gamle monumenter på øen, og den er ikke blot et symbol på manxindbyggernes rige kulturarv, men har også et moderne fokus på, at det fremtidige liv og samfunds kultur smelter sammen.

Tynwald Dag

Tynwald Day ceremony, 2005Tynwald dag afholdes hvert år d. 5. juli foran en tusindtals tilskuerskare. En repræsentant for det engelske kongehus, normalt Lieutenant Governor, (dronningens stedfortræder), leder ceremonien, mens parlamentet, embedsmænd og æres gæster samles på eller nærved Tynwald Hill. Hovedformålet er at proklamere de love, der er vedtaget i det forløbne år, og at give befolkningen mulighed for at indgive personlige klager. Den moderne ceremoni er en fortsættelse af den gamle tingsamling, sådan som man mener den har fungeret i mere end 1000 år.

Processionen

Den udendørs ceremoni begynder med en parade med Guard of Honour, et militærorkester og flagbærere, derefter kommer repræsentanter for de lokale skoler og andre organisationer.  Guvernørløjtnantens ankomst markeres med en RAF- formationsflyvning, derefter inspicerer han the Guard of Honour og lægger krans ved krigsmindesmærket. Efter et minuts stilhed slutter han sig til medlemmerne af Tynwald, honoratiores og indbudte gæster, der alle deltager i en gudstjeneste i the Royal Chapel.

Deklamering af love

King George VI and Elizabeth on Tynwald Hill, 1945Efter gudstjenesten følger Tynwald medlemmerne og øvrige deltager processionsruten til Tynwald Hill, hvor de indtager deres pladser efter et rangsystem med Guvernørløjtnanten, hans embedesmænd og det Lovgivende Råd (det højeste trin i Tynwald) øverst oppe. Siden kommer medlemmer af House of Keys (det lavere og direkte valgte trin i Tynwald), derefter offentlige embedsmænd, kommunale embedsfolk og kirkelige repræsentanter. Det fjerde og nederste trin og er reserveret Church of Englands præster og her er også de to talerstole til the Deemsters (dommere).

Guvernørløjtnanten beder den første Deemster om at lede ”the Fencing of the Court” (kalde forsamlingen til ro og orden), inden lovene bliver proklameret først på engelsk (af First Deemster) og bagefter på Manx (af Second Deemster). Guvernøren opfordrer siden enhver, der har en Petition for Redress (ansøger om oprejsning eller vil klage) om at fremstille deres sag. Denne enkle men ældgamle procedure tillader, at der kan rådes bod på tvister og den kan direkte føre til forbedring af loven. Efter ceremonien, afholdes et formelt møde i the Chapel for at underskrive beviser for proklamationen af lovene og at tage sig af andre sager.

Hvad findes i nærheden

Royal Chapel of St John the Baptist © Frank BradfordRoyal Chapel og Fairfield

Der fører en sti fra Tynwald Hill 115 meter mod øst til the Royal Chapel, der er viet til Johannes Døberen. Både højen og kirken ligger inden for en stenmur. Omkring dette område er der åbent land – the Fairfield.

Tynwald, kirken og Fairfield ligger samlet nær den vestlige ende af et fladt stenet plateau, der hæver sig mellem floden Nebs to arme omkring 3 km syd for den gamle by Peel. Dette plateau er, udover at være kendt for de allerede nævnte bygninger, også kendt for at være arkæologisk rigt. Det ældste arkæologiske fund er Follagh y Bannin, en stenkiste eller et gravkammer, der ligger umiddelbart vest for den sidevej, der fører fra Johanneskirken bagom Tynwald Hill til Glenmooar. Stenkisten kan dateres til den tidlige bronzealder, omkring 2000 f.Kr. og har nok oprindeligt været placeret inde i en høj af sten, jord og tørv.

Tynwald udstillingen i bygningen ved siden af Johannes kirken, fortæller historien om ceremonien ved Tynwald Hill. Et besøg i de lovgivende bygninger, Tynwald lovgivende forsamling, The House of Keys og rådskontorerne kan arrangeres efter aftale på tel. 0044 624 685520 eller e-mail til

library@tynwald.org.im

Slotte

Det imponerende Peel Castle og fortet på St. Patricks ø, Peel, kan dateres fra 9. årh. til det 19. årh.

Castle Rushen, Castletown, er et særdeles velbevaret slot, der dominerer øens tidligere hovedstad. Bygget i det 12. århundrede og beboet indtil det 19. århundrede.

Tynwald in the 1950sMuseer og udstillinger

Manx Museum har udstillinger om landskabet, arkæologien, socialhistorien, naturhistorien og kunst fra Man. Det er også Mans nationalbibliotek og landsarkiv.

Slottet House of Manannan, Peel, fortæller historien om kelterne, vikingerne og de maritime traditioner i Man, guidet af øens mytiske protektor Manannan.

Arkæologi

Øen Man er fuld af arkæologi. Spændende steder indbefatter en jernalder og en nordisk bebyggelse ved The Braaid, mellem Douglas og Foxdale. (http://www.iomguide.com.braaid.ophp) og et jernalderbjergfæstning med kirke, grave og en vikingeskibsgrav ved Balladoole mellem Castletown og Port St. Mary. (www.iomguide.balladoole.php )

Parker og haver

Glæd dig over en tur i Tynwald National Park and Arboret, St. Johns, plantet til minde om  Tynwalds millennium. Parken ligger nordøst for Tynwald Hill. Umiddelbart vest for Tynwald Hill ligger haverne ved Cooil y Ree, St. John’s.

Mad og drikke

Tynwald Hill Inn, St. John’s, er en rigtig ale-pub med restaurant og levende musik. Prøv også Tynwald Tearooms,  St. John’s, en restaurant med spiritusbevilling, der med friske lokale fødevarer serverer en let frokost, hjemmebagte kager, scones og desserter. Tynwald Mills, St. John’s, har fabriksudsalg og servering i et restaureret spinderi nord for Tynwald Hill.

Turistinformation

Hvordan rejser man hertil

Man er en smuk ø med et betagende landskab, uberørte strande og en afslappet livsstil, den ligger i det Irske Hav mellem England og Irland. Øen kan se tilbage på en keltisk- og vikingefortid og frem mod et nutidigt samfund med moderne kommunikation og handel. Øen Man hører under den engelske krone, men øen har sit eget parlament – Tynwald Court, og den er hverken medlem af United Kingdom eller EU. De har sikkert hørt om Mans 3 ben (det nationale symbol for Man), Manx katten, TT løbene eller Manx kippers, men kom og se Tynwald Hill, vore vikinge-, keltiske- og middelalderbopladser, tag på vandreture i fjeldene, langs kysten og strandene, smag de lokale fisk og skaldyr, loaghtan lam, oste og øl.

Location

Contact Info

Isle of Man Tourism Division
Department of Economic Development
1st Floor St George's Court
Upper Church Street
Douglas
Isle of Man
IM1 1EX

Tel: 00 44 1624 686766
Email: tourism@gov.im

NAVNET STAMMER FRA/BETYDER

Oldnordisk þingvöllr: område/mark, hvor man holdt ting

Projekt finansiering